Hvad er et responsive design?

Et responsive design, er et design som er udviklet med den hensigt at hjemmesiden skal kunne ses på både smartphones, tablets og computere.

Formålet er, at designe et layout som automatisk tilpasses efter skærmens størrelse, således at tekst, billeder, tabeller, menuer, grafik osv. skaleres enten op eller ned, alt afhængig af hvilken enhed brugeren benytter til at tilgå siden.

Brugen af smartphones og tablets vokser stærkt. Derfor er det vigtigere end nogensinde at din hjemmeside har et responsive design. Hvis ikke, risikerer du at miste potentielle kunder og at få en ringere placering på diverse søgemaskiner. Hvis en hjemmeside ikke har et responsive design forlader kunderne langt oftere hjemmesiden, da det er uoverskueligt og kompliceret at navigere i.

Hvordan virker det?

Du kan selv prøve at se hvordan en responsive hjemmeside fungerer. Gå eks. ind på www.urbanwebfix.dk, og når du så besøger siden, så prøv at gøre dit browservindue større eller mindre, og du vil opleve at hjemmesiden automatisk tilpasser sig størrelsen på dit browservindue. Hvis ikke du oplever at hjemmesiden ændrer sig, så er det sandsynligvis fordi dit device anvender en ældre browser, som ikke understøtter CSS3 media queries (som en responsive hjemmeside bl.a. bygger på), og du må opdatere din browser.

Iphone 11 pro med urbanwebfix.dk på displayet
Responsive hjemmeside størrelser

Design tilpasset flere skærmstørrelser

Hvordan gør man?

Ideen er, at lave en jævn overgang mellem de fire skærmgrupper, hvor store billeder skaleres ned og skriftstørrelsen skaleres op, hvis man f.eks. går fra en tablet over til en smartphone.

Alternativet til en responsive hjemmeside, er at lave en side kun til mobile enheder og en side kun til desktops(computer). Ulempen ved dette, er at der så skal administreres flere separate sites, hvilket kan blive meget tidskrævende arbejde i det lange løb.

Med et responsive design har du mulighed for at have én hjemmeside, hvor indeholdet er nøjagtig det samme, men hvor der blot bliver skaleret op eller ned. Derfor er en responsive hjemmeside i mange tilfælde nemmere at vedligeholde end to separate sider til mobil og desktop. 

Hvilke fordele giver et responsive design din hjemmeside?